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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, B. J.; ZAGONEL, G. F. Potencial do óleo de amendoim como fonte de biodiesel. In: SANTOS, R. C. dos; FREIRE, R. M. M.; SUASSUNA, T. de M. F. (Ed.). Amendoim: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica: Campina Grande: Embrapa Algodão, 2009. p. 211-220

Biblioteca(s): Embrapa Algodão.

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2.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, R. M. M.; SANTOS, R. C. dos; ZAGONEL, G. F.; COSTA, B. J. Relação oleico/linoleico de linhagens avançadas de amendoim. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010.

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3.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, R. M. M.; SANTOS, R. C. dos; LIMA, L. M. de; COSTA, B. J.; ZAGONEL, G. F. Amendoim: da mesa ao biodiesel. Campina Grande : Embrapa Algodão, 2010. não paginado 1 folder

Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Unidades Centrais.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. C. dos; FREIRE, R. M. M.; LIMA, L. M. de; ZAGONEL, G. F.; COSTA, B. J. Produtividade de grãos e óleo de genótipos de amendoim para o mercado oleoquímico. Revista Ciência Agronômica, v. 43, n. 1, p. 72-77, jan./mar., 2012. 6 p.

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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/06/2020
Data da última atualização:  04/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PRAZERES, I. C. dos; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N.; ABREU, L. F.
Afiliação:  Isadora Cordeiro dos Prazeres, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; ALESSANDRA FERRAIOLO N DOMINGUES, CPATU; LAURA FIGUEIREDO ABREU, CPATU.
Título:  Preparing multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and regional fruits.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Chilena de Nutrición, v. 47, n. 2, p. 190-199, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000200190
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to develop and assess the physicoche-mical, sensory parameters, and shelf life estimation of multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and açaí or cupuassu pulp. The physicochemical composition of açaí- and cupuassu-flavored snack bars had, respectively, 0.92 and 0.99% ash, 19.22 and 17.02% lipids, 3.02 and 3.03% protein, 1.06 and 1.69% fiber, and 448 and 436 kcal/100 g energy value. The shear stress test showed the consumer needs to bite more strongly to break the açaí-flavored bar. The opposite was observed in the hardness test, in which the bite compression force during mastication was greater for the cupuassu-flavored bar. The bars had water activity below 0.6, which deno-tes microbiological stability. The sensory analysis ranked the bars between ?liked slightly? and ?liked very much,? which was confirmed by the acceptability index above 75% for all attributes assessed. According to the results a significant increase in water activity over storage was observed suggest the packaging used in the tests did not present a satisfactory barrier to water vapor permeability. Only water activity was used to estimate shelf life, which was determined as 58 days and 49 days for the açaí- and cupuassu-flavored bars, respectively. Thus, the snack bars represent an alternative for athletes as well as individuals with celiac disease since they are gluten free
Thesagro:  Açaí; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Cupuaçu; Euterpe Oleracea; Tapioca; Theobroma Grandiflorum.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213724/1/0717-7518-rchnut-47-02-0190.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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